Tips till att spara pengar

Denna artikel är en sparguide med spara pengar tips – något som kommer hjälpa dig att komma igång med att spara pengar på ett praktiskt och effektivt sätt.

Innan du sätter igång med att spara pengar så är det viktigt att förstå att du inte ska satsa eller låsa upp pengar som du fortlöpande kommer behöva till vardagliga utgifter.

Tänk på att:

  1. Inte låsa upp pengar som du behöver inom en snar framtid. Vissa sparkonton erbjuder väldigt bra ränta om du låser upp pengarna under en period, t.ex. ett år. Använd endast denna form av sparande om du är säker på att du inte kommer att behöva använda dessa pengarna inom denna tid.
  2. Om du vill investera pengar på börsen så ska du verkligen se till att du inte behöver pengarna inom en snar framtid och att du faktiskt klarar dig utan pengarna. Pengar som investeras på börsen kan faktiskt försvinna om företaget går i konkurs.
  3. Undvik till att låna pengar för att tjäna pengar på börsen. Det finns alltid en risk att du kommer att hamna i en skuldfälla.
  4. Använd ditt sunda förnuft och tänk långsiktigt!

Som punkterna ovan beskriver så är vårt grundläggande spara pengar tips att inte sätta undan eller investera så mycket av dina pengar så att du hamnar i obekväma situationer i vardagen. Du bör se ditt sparande som ett sätt för att bygga upp kapital på lång sikt. Kom ihåg att det tar tid att spara pengar, såvida du inte kan tänka dig att satsa på börsen och eventuellt ligga sömnlös på natten.

Långsiktigt sparande med hög sparränta är det bästa och säkraste sättet att på ett tryggt sätt bygga upp kapital till framtiden.

För att sparandet inte ska kännas som en belastning rekommenderar vi att du ser ditt sparande som en investering för framtiden. Genom relativt litet månadssparande i en bank med hög sparränta kan du inom några år på ett enkelt och tryggt sätt sparat ihop en ansenlig summa pengar.

Kompletterande spara pengar tips

En förutsättning för att veta hur mycket pengar du kan sätta undan till sparande är att du har lite koll på dina inkomster och utgifter. Då är ett bra tips att göra upp en enkel budget där du samtidigt kategoriserar dina olika utgifter. Nedan ser du en enkel form av kategorisering av utgifter:

  • Löpande utgifter för hyra, lån, mat bensin osv – nödvändiga utgifter
  • Nöje och shopping, t.ex. kläder och restauranger
  • Potentiellt sparande – när du dragit av punkt ett och två återstår det belopp som du kan sätta undan till sparande

Genom att göra ovanstående uträkning i samband med att du betalar månadens räkningar så ser du hur mycket pengar du kan sätta av till sparande den aktuella månaden. Alternativt kan du göra en uppskattning på hur mycket du i genomsnitt kommer har råd att spara varje månad och anmäla dig till ett automatiskt månadssparande. På så sätt dras det automatiskt pengar vid varje månadsskifte och du behöver inte fundera mer.

Tips: starta ett månadssparande på några hundralappar och komplettera sedan med engångsinsättningar de månader som du anser att du har råd med mer sparande. På så vis försäkrar du dig att alltid spara en del och öppnar för möjligheten att spara lite extra vissa månader.

Se vår lista över banker med hög sparränta för att få det högsta räntan på ditt sparkonto.